top of page

5 fallgropar du ska undvika när du skapar webbkurser

  • Skribentens bild: Team Inspiro
    Team Inspiro
  • 30 okt. 2021
  • 4 min läsning

Efter att ha arbetat med hundratals kursdeltagare som skapar sina egna webbkurser har vi sett att det finns några utmaningar som återkommer. För att du inte ska snubbla ner i fallgroparna vill vi dela dessa med dig. Det är speciellt 5 fallgropar du måste se upp (eller ner) för, som påverkar att kursen inte blir så bra som både du och deltagaren förtjänar.



1) För lite fokus på resultatet av webbkursen


Vi ser ofta att många som skapar webbkurser är fokuserade på vad de ska lära ut. Det är naturligtvis viktigt, men det viktigaste är att kunskapen du delar är inriktad på att ge deltagaren det önskade resultatet av kursen. Så innan du börjar tänka på VAD du ska undervisa måste du först sätta upp ett specifikt mål med webbkursen du ska skapa.


Tänk dig att din kunskap ska vara en nyckel till förändring, så att deltagaren når ett specifikt mål och uppnår ett resultat. Under kursen måste deltagaren i din webbkurs ha ändrat sitt sätt att tänka, bete sig eller göra. Du bör bara lära ut vad deltagaren behöver göra för att uppnå detta mål. Så vänta med att göra en detaljerad kursplan och ta fram kursen tills du vet exakt vad målet med kursen är!


Vill du lära dig hur du skapar en webbkurs?


2) Tänk inte för stort när det gäller att skapa din webbkurs


I en webbkurs är det viktigt att inte tänka för mycket. Speciellt när du ska skapa din första kurs. Du ska inte skapa en utbildning eller skapa stora omfattande kurser som varar under flera månader eller år. Det smartaste är att sätta ett tydligt och begränsat resultat som deltagaren kan uppnå på några veckor eller ett par månader. Om din bakgrund är en magisterexamen med 10 års arbetslivserfarenhet, bör du bara lära ut en liten del av den erfarenhet du har.


3) Lär inte ut allt du kan i en webbkurs!


Även om du har lyckats definiera ämnet du ska hålla kurs i, ska du fortfarande begränsa ämnet du ska undervisa i. Du bör bara lära ut det som är nödvändigt för att deltagaren ska kunna uppnå kursens mål. Och ingenting annat! Det finns ingen anledning att lägga till extra kunskap för att göra kursen större. Kursen blir inte bättre av det. Istället gör du det svårare för deltagaren att nå sitt mål, genom att dela kunskap som egentligen inte är nödvändig. Deltagaren kommer då att slösa tid på att lära sig något som inte är viktigt för att nå målet, och du kommer att slösa bort din tid genom att skapa innehåll som är överflödig. Både din och deltagarens tid är dyrbar - så begränsa dig själv! Det blir bäst för alla!


4) Gå inte i den "akademiska fällan" med fokus på teori i webbkursen


När du själv har mycket kunskap kan det vara frestande att dela med sig av teorier som berättar hur allt hänger ihop. Du som är expert på ämnet kan och förstår teorier, fascineras av forskning och metoder, tycker detaljer är spännande. Men kom ihåg att deltagaren inte är lika intresserad av allt detta. Om du har lyckats definiera vilket resultat deltagaren ska uppnå, är det mest troligt att bli kvitt ett problem eller röja ett hinder för att nå en dröm.


Deltagaren behöver inte lära sig detaljerad kunskap om vad som ligger bakom forskning och teorier. De ska inte bli proffs. Allt de vill lära sig är konkreta metoder som ger ett resultat. Du ska skapa en kurs där du lär deltagaren metoder som skapar skillnad i deltagarens beteende eller tankesätt.


Om du fokuserar för mycket på teori kan du snabbt tappa deltagarens intresse. Kom ihåg att de har anmält sig till en webbkurs, inte börjat på en akademisk utbildning på universitetsnivå. Om de vill ha tunga teoretiska kunskaper väljer de istället att läsa på universitetet.


Istället för att tänka teori - tänk på metoder och praktiska övningar som kommer att skapa resultat för deltagaren.


5) Fokusera inte på att dela kunskap - fokusera på handling


Det är först när kunskapen används som det kan bli en förändring av beteende, tankesätt eller handling. Därför viktigt att veta vad du vill och vad deltagaren ska kunna göra efter avslutad kurs. Du måste se till att deltagarna får praktiska övningar som gör att de kan skapa den förändring de vill för att uppnå resultat.


Kom ihåg att kunskap i sig inte förändrar ett beteende. Det är först när kunskapen omsätts som magi händer och deltagaren kommer att uppleva de förändringar de önskar.


Du som kursledare måste därför underlätta aktivt lärande, så att dina deltagare motiveras att tillämpa kunskapen. Om du dessutom ger vägledning och stöd kommer din kurs att vara till stor nytta för deltagarna.


Har du en kursidé som du vill diskutera med oss?


Har du en idé vad du skulle kunna göra kurs i? Undrar du om webbkurser kan vara något för dig och om du kommer att klara av det? Du kanske har tusen frågor som du undrar över, men ingen att fråga. Då kan vi hjälpa dig! Vår kursrådgivare Robert hjälper dig gärna att sortera ut dina tankar och ta reda på vad som är rätt för dig. Det bästa av allt! Samtalet är gratis för dig, så länge Robert har en ledig tid i sin kalender.



Viktigt att veta innan du börjar skapa din webbkurs.


Att undervisa online är inte detsamma som att hålla en föreläsning eller att undervisa i ett klassrum. Det kräver en helt annan planering och struktur för deltagaren ska få utbyte av undervisningen. Om du undviker dessa 5 fallgropar har du tagit ett stort steg närmare en bra pedagogisk onlinekurs.






コメント


Tillverkad med ❤️av Inspiro Academy. Copyright 2015-2024. HemPersonvernpolicy.

bottom of page